Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2010
Bu calismada Yeni Ekonomi’nin finansal piyasalar uzerindeki etkisi analiz edilmektedir. Yeni Ekonomi kavrami, bircok iktisatci tarafindan enformasyon ve iletisim teknolojilerinin mikro ve makro ekonomik boyutta yarattigi degisimleri aciklamak amaciyla kullanilmaktadir. Ozellikle internet teknolojisinde gorulen hizli gelisme ticaretten turizme, egitimden sagliga kadar bircok alani etkilemektedir. Diger yandan bu tur teknolojiler 1990’li yillardan itibaren dunyadaki finans hizmetlerinde buyuk bir donusumun yasanmasina neden olmus ve E-finans adi verilen yeni bir finansal hizmet saglama yonteminin ortaya cikmasina zemin hazirlamistir. Bununla birlikte yeni teknolojiler, piyasada islem yapan ekonomik birimlerin islem maliyetlerinde dususler yaratirken enformasyonun taraflar arasindaki asimetrik dagilimindan kaynaklanan sorunlari da onemli olcude hafifletmektedir.
Paradoks Ekonomi Sosyoloji ve Politika Dergisi, 2010
Literatür araştırmasına dayanan bu çalışmada Keynesyen iktisat anlayışının devamı niteliğinde değerlendirilebi- lecek iktisadi yaklaşımlardan yeni Keynesyen iktisat ekolü incelenmektedir. Bu çerçevede ilgili yaklaşımın emek pi- yasalarına ilişkin görüş ve değerlendirmeleri üzerinde durulmaktadır. Çalışmadaki amaçlardan biri, yeni Keynesyen anlayışın genel ekonomiye dair teorik yaklaşımlarını irdelemektir. Diğer amaç ise genel ekonomiye ilişkin teorik çerçeveden yola çıkarak bu anlayışın emek piyasaları ile ilgili görüş ve değerlendirmelerini ortaya koyabilmektir. Bu çerçevede Ortodoks Keynesyenizmin bir devamı olan yeni Keynesyen anlayışın emek piyasaları ile ilgili ken- dine özgü yaklaşımlarının, diğer iktisadi anlayışların bu konudaki görüşlerinden çeşitli yönleri ile ayrılmakta ol- duğu görülmektedir.
Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 2012
Consumers want to know more about the goods and services that they demand to make right decisions during their decision processes. Because of this reason they make research before their consumption decisions. Technological revolution makes distribution of information easy and changes the rules of economy, so the structure of economy changes and the new economy borns. In the developped countries, societies changes from industrial society to information society. Computers and new technological improvements help consumers make more comfortable and effective research about goods and services. If computer, internet and telecommunication technologies are used in a society frequently then it can be Serkan DİLEK 64 said that consumers will make searches more effectively, collect more information and make right decisions. The aim of this study is to compare Turkish consumers with other OECD countries' consumers in terms of opportunities provided by information sources. For this purpose, we compare the frequency of using information sources of OECD countries' consumers and Turkish consumers.
Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2017
2001 Nobel ekonomi ödülünü George A. Akerlof ve Michael Spence ile paylaşan ve yirmi birinci yüzyılın en etkili iktisatçılarından biri olarak kabul edilen Joseph Eugene Stiglitz 9 Şubat 1943 tarihinde ABD'nin Indiana eyaletine bağlı bir sanayi şehri olan Gary'de doğdu. Annesi bir öğretmen, babası ise sigortacı idi. Irkçılığın, işsizliğin ve yoksulluğun yaygın olduğu; çoğunlukla göçmen nüfusa sahip Gary'nin bu özellikleri, çevresinde olup bitenleri sorgulayan bir genç yaratmıştı. Amherst College'de başladığı eğitimini MIT'de tamamladı ve bu üniversitede burslu olarak lisansüstü ekonomi eğitimine devam etti. MTI' de Paul A. Samuelson, Robert Solow, Franco Modigliani ve Kenneth J. Arrow gibi nobel ödüllü ekonomistlerden eğitim aldı. Kariyeri boyunca dünyanın en iyi üniversitelerinde öğretim üyeliği, ABD hükümetinde ekonomi başdanışmanlığı ve Dünya Bankası'nda başkan yardımcılığı görevlerini yerine getirdi. Asimetrik enformasyonun yanı sıra; etkin ücret, küreselleşme, patent yasalarının neden olduğu eşitsizlikler, finans ve kredi piyasaları konularında da önemli çalışmalar yapmıştır. Küresel finans sistemine, o sistemin merkezinde çalışırken bile cesur karşı çıkışlarıyla tanınan ve bu nedenle Dünya Bankası’ndaki görevinden uzaklaştırılan Stiglitz, eşitsizlikler üzerine en çok kafa yoran iktisatçıların başında gelir. Ona göre geleneksel iktisat teorisyenlerinin iddia ettiği gibi piyasaları otomatik olarak düzenleyen “görünmez el” diye sihirli bir değnek yoktur. Aksine küresel çapta oluşan eşitsizliklerin temelinde yatan neden, görünmez el’in kendisidir. Dolayısıyla devlet sosyal adaleti sağlamak adına piyasalara müdahale ederek gerekli düzenlemeleri gerçekleştirmek zorundadır. Bu çalışmada 1980'li yıllardan itibaren iktisat biliminin önde gelen isimlerinden biri haline gelen Stiglitz'in hayatı, dünya görüşü, önemli çalışmaları ve iktisat bilimine katkıları incelenecektir.
Akademik araştırmalar ve çalışmalar dergisi, 2022
Amaç: Araştırmanın amacı Türkiye'deki bankacılık sektörünün ve hisse senedi piyasasının ekonomik büyüme ile olan ilişkisinin ekonometrik olarak analizidir. Purpose: The purpose of the study is to provide an econometric analysis of the relationship among Turkey's economic growth, stock market and banking. Tasarım/Yöntem: Araştırma modelinde, toplam ticari banka kredileri ve hisse senedi piyasasının toplam kapitalizasyonunun ekonomik büyüme ile olan ilişkisi incelenmiştir. Eşbütünleşme testi ve vektör hata düzeltme modeli (VECM) sonrası uygulanan Granger nedensellik testi ile nedenselliğin yönü belirlenmiştir. Design/Methodology: In the model, economic growth's relationships with both total stock market capitalization and total bank commercial credits are examined. Following a co-integration test and a vector error correction model (VECM), the direction of causality is identified via Granger causality test. Bulgular: Çalışmanın bulgularında, gerek öngörülere uygun sonuçlar gerekse öngörülerden ayrılan sonuçlara rastlanmıştır. Toplam ticari banka kredilerinden ekonomik büyümeye doğru istatistiksel olarak anlamlı bir nedensellik belirlenmiştir. Fakat hisse senedi piyasasının toplam kapitalizasyonundan ekonomik büyümeye doğru anlamlı bir nedensellik ilişkisine rastlanmamıştır. Findings: The findings include results of which some are in line with predictions while some are not. A statistically significant causality relationship is identified from total bank commercial credits towards economic growth. However, there is not a statistically significant causality relationship from stock market total capitalization towards economic growth. Sınırlılıklar: Kullanılan veri setinin sadece iki değişken ve Türkiye üzerine olması araştırmanın sınırlılıklarıdır. Limitations: The use of a two-variable data set that is on Turkey only constitutes the limitation of the study. Özgünlük/Değer: 2008'de başlayan küresel kriz sonrası Türkiye ekonomisindeki büyümenin şekillenmesinde bankacılık ve hisse senedi piyasanın oynadığı rolün karşılaştırmalı olarak incelenmesi çalışmaya özgünlük katmaktadır. Ayrıca, ulaşılan bulguların ekonomi yönetimi ve politika yapıcılara yön gösterecek nitelikte olduğu düşünülmektedir. Originality/Value: The investigation of the comperative roles of the banking and stock market that they played in shaping Turkey's economic growth after the global crisis of 2008 constitutes the original value of the research. Moreover, it is considered that the findings are in the quality of proving the economic management and policymakers with useful insights.
KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI DÜNYA VE TÜRKİYE'DE YENİ EKONOMİNİN ETKİLERİ VE ELEŞTİRİLERİ YÜKSEK LİSANS TEZİ HAZIRLAYAN Mehmet ÇAĞLAR 064201011005 DANIŞMAN Yrd. Doç. Dr. Rabia ÖZPEYNİRCİ KARAMAN-2009 i ÖNSÖZ Son yıllarda enformasyon ve iletişim teknolojilerindeki yenilik dalgalarının, ekonomiler üzerinde göz ardı edilemeyecek, belirgin ve kalıcı etkiler yaptığı yaygın olarak kabul görmektedir. Bu etkiler, ilk olarak 1990'lı yıllarda ABD'de ortaya çıkmaya başlamış ve süreç 1995-1999 yılları arasında etkisini arttırarak günümüze kadar ilerlemeye devam etmiştir. Bu süreçte, ekonomideki değişen paradigmaları tanımlamak için yeni ekonomi tabiri kullanılmıştır. Bu tez ise, yeni ekonomi sürecinin yönetim yaklaşımları ve örgüt yapıları üzerine dünyada ve Türkiye'de ne gibi etkilerde bulunduğu ve kavrama yönelik olarak, yönetim yaklaşımları, örgütlenme biçimleri üzerine ve iktisadi açıdan getirilen eleştirileri ortaya koymak amacıyla kaleme alınmıştır. Şüphesiz ki, ekonomiyi makro ve mikro düzeyde etkileyen yeni ekonomi sürecinin anlaşılır kılınması ekonomide faaliyet gösteren ekonomik karar birimleri açısından önem arz etmektedir. Mesela, değişen şartlar içerisinde, işletmeler rekabet güçlerini koruyabilmek adına yönetim anlayışı ve örgüt yapılarında köklü değişikliklere gitmekte ve böylece yeni oluşan pazar şartlarına uyum göstermeye çalışmaktadır. Biz ise, tezde bu konuları ikinci ve üçüncü bölümde ele aldık, değişen ekonomik algıların yönetim anlayışı ve örgüt yapıları üzerindeki etkilerini çalışmamız kapsamında açıklamaya çalıştık. Bu tezin yazılması esnasında, yoğun mesaisine rağmen, bana vakit ayıran değerli hocam Yrd. Doç. Dr. Rabia ÖZPEYNİRCİ'ye ve değerli katkılarından dolayı Yrd. Doç. Dr. Ercan OKTAY hocama teşekkürlerimi sunarım. Mehmet ÇAĞLAR Karaman, Ağustos 2009 ii ÖZET DÜNYA VE TÜRKİYE'DE YENİ EKONOMİNİN ETKİLERİ VE ELEŞTİRİLERİ Hızla değişen bir dünyada yaşamaktayız, işletmeler daha yüksek düzeydeki başarılara ulaşmak için zorlanmakta veya kendilerini zorlamaktalar. Aksi takdirde, kıyasıya rekabetin yaşandığı küreselleşmiş bir pazar ortamında işletmelerin varlıklarını sürdürebilmeleri giderek zor bir hal almaktadır. Bu tez ise, yeni ekonomi olarak adlandırılan bu yeni durumun, işletmelerin yönetim anlayışları ve örgüt yapıları üzerine etkilerini araştırmak amacıyla hazırlanmıştır. Tez çerçevesinde, kavramın dünyada ve Türkiye'deki etkileri incelenmiş ve özellikle, tezde bu etkilerin neden olduğu yönetim ve organizasyon değişimlerine yer verilmiştir. Son olarak, yeni ekonomi sürecinin Türkiye'deki işletmeler üzerindeki yönetim ve örgüt yapısına yönelik etkileri ele alınmıştır. Ayrıca, son bölümde, yeni ekonomi kavramına getirilen eleştiriler üzerinde de genel olarak durulmuştur.
Muğla Sitki Kocman Universitesi Sosyal Bilimler Ensitusu Dergisi, 2011
Günümüzde bilginin, geleneksel üretim faktörlerine, yeni bir üretim faktörü olarak ilave edilmesi söz konusudur. İletişim ve bilgi teknolojileri sayesinde artık tüm dünya bir rekabet alanı haline gelmektedir. Değişen ekonomik düzen, işletmeleri, en iyi olunan alanlara odaklanma, dalgalanmalara karşı esnek planlar yapma ve maliyetleri etkili bir şekilde düşürme yönünde tercihe zorlamaktadır. Elektronik ticaret ve haberleşme, faaliyet gösterilen alana entegre edilmektedir. Elektronik iletişim ve sanal yapılar, tüm ekonomi oyuncularını yeniden şekillendirmektedir. Ekonomik ilişkiler, artık ticaret yapan ülkeler arasında değil, ticaret yapan bloklar arasında gerçekleşmektedir. Bu çalışmanın amacı, ekonomide yeni trendlere ilişkin bir değerlendirme sunmaktır. Bu amaçla öncelikle bilginin üretimi ve bu sayede oluşan değişimler, yöntemsel olarak ele alınmaktadır. Geliştirilen bu yöntemsel bakış altında ekonomik trendlerin değişiminde temel sebepler arasında yer alan sosyal ve siyasal değişimler ele alınmaktadır. Çalışmada, ekonomide son yıllarda yaşanan ekonomik trendler üzerinde değerlendirmeler yapılmakta ve dönüşen değerler incelenmektedir.
Dijital Aktivizm Üzerine, 2019
Gününün büyük bir çoğunluğunu yeni medya karşısında geçiren siber-gezginler veya siber-göçebeler yeni medyanın hiperlink özelliğinden kaynaklı aşırı enformasyon aktarımıyla karşı karşıyadırlar. Dolayısıyla bu kişilerden bir olaya odaklanması veya takip etmesi beklenemez. Kısa süreli odaklanma ve çoklu görev bilinciyle internette paylaşılan hiçbir şeyi kaçırmaması gerektiği yanılgısıyla hareket eden siber-gezginler, fark edilmek ve meşgul görünmek kaygısıyla hareket ederler. Bütün bu karma- şada herhangi bir aktivist eyleme denk gelirse beğenmeden veya tıklamadan geçmezler. Ama siber-gezgin çoğu zaman aktivizmi sadece bir beğenme ve tıklama olarak görür. Çünkü eylemle ilgili ayrıntılı bilgi almaya veya eylemin amacı üzerine düşünmeye zamanı yoktur. Bağlantıda olduğu diğer siber-gezginlerden aldığı bilgiler varsa onlarla yetinir. Bu nedenle dijital aktivizmin karakterine bakacak olursak; çok hızlı bir biçimde gelişir, örgütlenme, bilgilendirme, destek toplama, eylemi gerçekleştirme kısa süre içerisinde gerçekleşir ve eylemcilerin birbiriyle olan bağlantısı aynı hızla son bulur.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.